suomibanner

 

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkejä annetaan isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille tunnustukseksi huomattavista siviili- ja sotilasansioista. Myös ulkomaalaisia voidaan palkita ritarikuntien kunniamerkeillä.

Etu sivuSlide show 230x304 1

SVR ja SL Turun linnassa www2Turun linnaan on avattu uudistettu kunniamerkkinäyttely. Näytteillä on Suomen kattavin kunniamerkkikokoelma.

Esilinnassa sijaitsevassa Historiallisen museon raha- ja mitalikabinetissa kunniamerkkejä on Venäjän vallan loppuajalta 1897 - 1917 ja itsenäisen Suomen tasavallan ajoilta meidän päiviimme saakka.

Venäläinen kunniamerkkikokoelma on turkulaisen konsuli Eric Oscar Wikeströmin kokoama, joka lahjoitettiin museolle vuonna 1969. Suomen kokoelma on Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien hallituksen kokoelma, joka alun perin koottiin omaa kunniamerkkimuseota varten Helsingissä, joka ei kuitenkaan toteutunut. Kokoelma tallennettiin Historialliselle museolle vuonna 1972 ja on täydennetty Vapaudenristin ritarikunnan hallituksen talletuksella.

Kunniamerkit on asetettu esille esimerkillisen havainnollisesti. Ilmi käy esimerkiksi, miten kunniamerkit suhteutuvat toisiinsa omassa arvojärjestyksessään.Ritarikuntalaitoksessa käytössä olleita erikoisempia esineitä ei myöskään olen unohdettu.


Näyttely kuuluu Turun linnan pysyviin näyttelyihin ja on avattu yleisölle toukokuussa 2016. Lisätietoa näyttelyn aukioloajoista Turun linnan kotisivuilta tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Teema

Presidentti Mauno Koiviston kunniamerkit

KOIVISTON KMt SAATTUEESSA 2017 05 25rajattuPresidentti Mauno Koivisto (1923-2017) toimi Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien sekä Vapaudenristin ritarikunnan suurmestarina vuosina 1982-1994 tasavallan presidentin ominaisuudessaan.

Lue lisää...
Suomen Valkoisen Ruusun suurrististä ketjuineen

SVR SR ketj. AGK GvNRitarikuntien kunniamerkkejä annetaan ”vahvistettujen sääntöjen, vakiintuneen tavan ja kansainvälisen käytännön mukaisesti”. Tämä koskee myös Suomen korkeinta kunniamerkkiä, Suomen Valkoisen Ruusun suurristiä ketjuineen. Tasavallan presidentti ritarikuntien suurmestarina antaa suurristin ketjuineen pääasiassa vain ulkomaisille valtionpäämiehille.

Lue lisää...